13 Nisan 2013 Cumartesi

Çocuklarımıza Nasıl Kitap Okuyalım?


            Bugün oturdum ve çocukları düşündüm ve onlara verebileceğimiz en kıymetli hediyelerden biri olan “Okuma Alışkanlığı” hakkında bir yazı yazmak istedim. Okuma alışkanlığı çocuklara doğduğu andan itibaren verilmeye başlanabilir. Bebeklik kitapları daha çok tek kelimeden oluşan ve çevremizde gördüğümüz nesneleri anlatan kitaplardan oluşur. Bu kitapları çocuklarınıza okurken onların kelime hazinelerinin gelişmelerine katkıda bulunabilirsiniz. Ebeveynler okudukça çocukların da kitaba olan ilgileri artacaktır.
          Çocuklar büyüdükçe, kendilerini ifade etmeleri artıkça anne babalarından onlara kitap okumalarını istemeye başlarlar. Çocuklara düzenli olarak kitap okumak onların hem hayal güçlerini geliştirir hem de dil ve düşünme becerilerinin gelişimine katkıda bulunur. Çocuklar 3-4 yaşlarına geldiklerinde tekrarlardan hoşlanırlar. Ardı arkasına sürekli aynı kitabın okunmasını isteyebilirler.  Bu yaşlarda çocuklar tekrarlardan hoşlanırlar. Bu tekrar tekrar aynı kitabın okuma süreçlerini siz çocuğunuzun gelişimine yarar sağlayacak bir etkinliğe çevirebilirsiniz. Bunun için biraz kendi yaratıcılığınızı kullanmanız yeterli. İşte size birkaç örnek. Kitabı birinci defa normal okuyun. İkinci okuduğunuzda kitabın içinde geçen karakterin adını değiştirin. Bakalım çocuğunuz bu değişikliği fark edecek mi? Bu çocuğun dikkatini ölçmek ve geliştirmek için iyi bir yoldur. Başka bir sefer okurken kitapta geçen olayları değiştirebilirsiniz. Arada kitabı okurken durun ve çocuğunuza sorun burada ne olmuştu diye. Çocuk kitaplarında genelde tekrar eden kelimeler vardır. Bu kelimeleri kitabı okurken çocuğunuzun bulmasını isteyebilirsiniz.  Ya da belirli bir kelimeyi siz söyleyip bu kelimeyi her duyduğunda alkış yapmasını isteyebilirsiniz. Okuduğunuz kitabı çocuğunuzla birlikte değiştirerek yeniden oluşturabilirsiniz. Kitabın birkaç sayfasını okuduktan sonra durup, hadi bundan sonrasını biz yazalım diyebilirsiniz. Çocuğunuza sorular sorarak onu yönlendirebilirsiniz.  Kitabın resimlerini çizerek kendi kitabınızı oluşturabilirsiniz. Kitapta geçen karakterleri kullanarak kendi kuklalarınızı oluşturabilirsiniz. Böylece çocuğunuzla eğlenceli zaman geçirmenin yanı sıra dil ve düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sağlayarak, çocuğunuz dikkatini geliştirir ve olaylar arasında bağlantı kurma becerilerinin gelişmesine desteklersiniz.
         Bunlar sadece yıllardır çocuklarla çalışan bir öğretmenin gözlem ve uygulamaları sonucu elde ettiği bilgilerin ışığında anne babalara sunduğu önerilerden bazıları. Bu önerileri kullanmak ve geliştirmek ebeveynlerin elinde.  Unutmayalım ki küçük yaşlardan itibaren kazanılan okuma becerileri ileride gençlerin hayatlarını daha iyi sürdürmelerine yardımcı olacaktır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder