17 Ağustos 2010 Salı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMU SEÇERKEN…

Evet, işte o büyük gün geldi. Minik yavrunuz büyüdü ve artık okula gitme zamanı geldi. Artık ona evde yeterli gelmediğinizi düşünmeye başladınız. Sıra ona uygun bir okul öncesi eğitim kurumu seçmeye geldi. Peki, okul öncesi eğitim kurumu seçerken nelere dikkat etmeli? Birçok anne baba bu soruya cevap aramakta. Ben de bu yazımda biraz bu konulara değinmek istiyorum.
Öncelikle okulun mekânı önemlidir. Çocukların oyun oynayabilecekleri bir bahçenin mutlaka olması gerekir. Büyük şehirlerde yaşayan çocukların dışarıda oyun oynayarak geçirdikleri zaman çok kısıtlı. Bu yüzden gittikleri okulun bahçesi oyun oynamak için yeterli olmalı. Bahçede çocukların oynayabileceği oyuncaklar (salıncak, kaydırak v.b) da olmalı. Ayrıca bahçenin güvenliğine de dikkat etmeli. Yerler, çocuklar düştüğünde en az canları acıyacak şekilde dizayn edilmiş olmalı. Unutmayalım ki çocuklar düşe kalka büyürler.
Okul seçiminde önemli olan bir diğer nokta sınıflar ve sınıf mevcududur. Sınıflardaki eşyalar çocukların boyut uygun olarak tasarlanmış olmalıdır. Tuvaletler sınıfa yakın olmalıdır. Sınıf mevcudu da önemli bir diğer konudur. Eğer sınıfta tek öğretmen varsa 12 ideal öğrenci sayısıdır. Fakat ülkemizde bu sayı 18-20lere kadar çıkmaktadır. Bu durumda her sınıf için bir yardımcının olup olmadığını sorgulayın.
Okulun sunduğu sosyal etkinlikler de çok önemli. Hepimizin bildiği gibi kişilik gelişiminin büyük bir kısmı okul öncesi çağda olmaktadır. Bu yüzden seçtiğimiz okulun çocuğumuza sunduğu imkânları da bilmek gerekir. Yabancı dil eğitimi var mı? Müzik eğitimi nasıl? Resim etkinliği ile ilgi neler yapılıyor? Psikomotor gelişimi destekleyici neler yapılıyor? Dans etkinlikleri var mı? Gibi sorular sorarak verilen eğitim hakkında bilgi alabiliriz.
Gittik, okulu beğendik. Peki, şimdi ne yapacağız? Öğretmenlerin bir üniversite mezunu olup olmadıklarını da mutlaka soralım. Günümüzde kreş ve yuvaların çoğu kız meslek lisesi mezunlarını öğretmen olarak çalıştırmaktadır. Dört yıllık lisans eğitimi ile kız meslek lisesi eğitimi arasında tabi ki fark vardır. En değerli varlığımız çocuğumuzu emanet ettiğimiz kişileri de inceleyelim. Çünkü çocuklar en çok öğretmenlerinden etkilenir.
Son olarak, merak ettiğiniz konuları bir kâğıda not edin. Bunlar çok küçük şeyler de olabilir. Gittiğinizde okula bu soruları sorarak bilgi alabilirsiniz. Ayrıca sorularınız karşısında okulun tutumunu da görmüş olursunuz. Böylece çocuğunuz için okulunuzu seçer ve güvenirsiniz. Güvendiğiniz bir okula da çocuğunuzu çok rahat emanet edebilirsiniz. Gözünüz arkada kalmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder